Ai un proiect de izolatie? Noi te putem ajuta!
DATE TEHNICE
Izolatia cu spuma poliuretanica pentru cladiri este o alternativa mai eficienta pentru tipurile de izolatie traditionale, asa cum ar fi cele pe baza de fibra de sticla, vata bazaltica, polistiren, etc.
O mixtura compusa din 2 componente principale de izocianat si rasina de poliol, se imbina formand aceasta spuma expandata, ce este aplicata in cavitatile din ziduri sau in gauri sapate intr-o cavitate a unui zid, deja terminat.
Poliuretanul, cea mai comuna forma de spuma izolatoare, a fost conceput si folosit prima data in scopuri militare, in 1940. Acesta a fost folosit ca si strat izolator pentru avioanele aviatiei militare, dupa care a fost introdus si pentru izolarea avioanelor comerciale (civile). Pana in anii 70, spuma poliuretanica nu a fost folosita si pentru izolarea cladirilor.
Diferite sisteme sunt folosite pentru aplicarea acestui tip de spuma. Sistemul de inalta presiune format din 2 componente, este in general folosit la constructiile de case sau diferite cladiri.
Aceasta este o spuma rapid expandabila, aplicata sub forma de spray. Exista si alt spray de presiune joasa, ce constituie un alt sistem, folosit in general pentru remodelare, acolo unde ziduri deja existente necesita acest proces.
Procesul mai este cunoscut si sub numele de “slow rise formula” – formula de expandabilitate inceata sau spuma de injectie. Izolarea pe baza de spray cu spuma poate fi impartita in 2 categorii: de tip open cell si closed cell (celula inchisa sau celula deschisa).
Tipul open cell( celula deschisa) este o spuma in care micile celule de formare, nu sunt inchise complet. Tipul open cell(celula deschisa) este de asemenea si mai ieftin, deoarece foloseste mult mai putine chimicale, in procesul de constructie.
Este o bariera excelenta contra aerului dar nu asigura si o izolare perfecta contra apei. Are un aspect spongios si este folosita indeosebi la interior (suprafetele zidurilor interioare) deoarece are si o capabilitate buna de izolare fonica.Nu este recomandata pentru folosirea in spatiile de la exterior.
Tipul de izolatie closed cell( celula inchisa), este unul cu spuma mult mai densa, decat cea open cell(decat celula deschisa). Are o structura celulara mult mai compacta. Este o bariera foarte buna contra aerului, dar si contra apei (vaporilor de apa).
Acest tip de spuma este folosita mai ales in cadrul proiectelor de acoperis ale unei cladiri sau pentru alte aplicatii in constructie de la exterior, dar poate fi folosita si la interior, oriunde in casa.
Beneficiile izolatiei cu spuma poliuretanica.
Izolarea pe baza de spuma poliuretanica are beneficii economice, prin faptul ca reduce costurile consumului de energie, facturile tale vor fi mai mici. Anumite studii din Statele Unite, releva faptul ca mai mult de 40% din energia generata intr-o locuinta se pierde, prin spatiile neizolate corespunzator din ziduri, ferestre, usi, etc.
Cladirile tratate cu spuma pentru izolatie, izoleaza cu 50% mai bine decat alte produse traditionale pentru acelasi scop. Acest tip de izolatie cu spuma protejeaza cladirile si de alti factori asa cum ar fi mucegaiul sau umezeala.
De asemenea, izolarea fonica pe care o pot asigura, este si ea foarte importanta, mai ales in cazul cladirilor ce emit sunete puternice, cum ar fi anumite fabrici.
In afara de proprietatile excelente de izolare termica, sistemul Elastospray 1623/10/DAU mai are si urmatoarele avantaje:
Izolarea si impermeabilizarea intr-un singur proces
Acoperire continua certificata
Excelenta rezistenta la apa pe toata durata vietii sale
Inalta rezistenta la imbatranire
Buna aderenta la suport. Nu este necesara utilizarea de adezivi sau fixari mecanice pentru instalare.
De asemenea, Elastospray 1623/10/DAU a fost special dezvoltat pentru solutii mixte cu mortar de protectie la foc (clasificarea obtinuta B-s2, d0 cu mortar A 97087).
Culoarea verde a sistemului permite diferentierea fata de sistemele de proiectie conventionale.
Posibile riscuri
Componentul B (Isocianatul) irita ochii, organele respiratorii si pielea. Posibila reactie prin inhalare si contact cu pielea. Inhalarea de PMDI este daunatoare sanatatii, putand produce daune ireversibile.
Isocianatul este daunator pentru ogranismele acvatice si pot avea efecte adverse pe termen lung in ape stagnate. La manipulare trebuie luate in considerare masurile de precautie descrie in fisa de securitate.
De asemea trebuie tinut cont de aceste pericole potentiale si pentru componenta A (Poliol) cat si a altor aditivi.
Metoda prin sprayere poate in ultizata intr-o larga arie de aplicatii: cladiri civile, camera frigorifice, depozite, ferme agrozootehnice, tancuri, vapoare, etc. In afara de proprietatile excelente ca si material de termoizolatie, aceasta tehnica are urmatoarele avantaje:
Elimina puntile termice. Este un material de izolare continuu, fara imbinari sau fisuri, chiar si in locuri greu accesibile.
Excelenta aderenta pe suport. Spuma sprayata adera pe aproape orice tip de suport fara a fi ncesare adezivi sau fixari mecanice.
Viteza de aplicare si mobilitatea. Productia in situ permite un transport rapid, fara a fi necesare mutarea si depozitarea unor mari volume de materiale, tipic pentru alte materiale clasice de izolatii
Procedeul de sprayere este perfect potrivit pentru izolarea unor arii largi, inclusive suprafete cu forme neregulate cum ar fi acoperisurile ondulate.
Culoarea portocalie a sistemului permite distingerea si identificarea clara fata de systemele clasice.
Posibile riscuri
Componentul B (Isocyanate) irita ochii, caile respiratorii si pielea. Sensibilizarea este posibila prin inhalare si contactul cu pielea. MDI este daunator la inhalare.
Dispune de marcaj CE in baza unei Declaratii de Performanta DoP elaborata conform regulamentului UE305/2011.
UTILIZARI
Sistemul de spuma poliuretanica ATK-FOAM D35 se poate utiliza pentru:
• realizarea de sisteme complete si continue de izolatii térmice in constructii civile,industriale,militare,ferme agricole,zootehnice ind navala,ind auto
• in aplicatii la interior/exterior, pereti verticali,tavane, acoperis inclinat, fatade ventilate, etc
NOTA: pentru alte tipuri de utilizari/solutii consultati departamentul tehnic ATERKI
Prin aplicarea ATK-FOAM D35, se realizeaza o izolatie continua, ce elimina puntile térmice comparativ cu materialele clasice,obtinandu-se astfel o izolatie termica superioara cu parametrii optimi.Dispune de Marcaj CE in baza Declaratiei de Performanta DoP elaborata conform reglamentului UE 305/2011.
CARACTERISTICI GENERALE
ATK-FOAM D35 este un produs cu inalte capacitate de izolare,aplicare facila si are capacitatea de a elimina puntile térmice existente in constructii nu emite ambiental nici o substanta toxica.
Propietatile sistemului de spuma poliuretanica ATK-FOAM D35 permit aderenta sa pe orice tip de support, beton, cerámica, metale,BCA,BCU,caramida,lemn, vopsele acrílice (se recomanda teste si verificarea suportului).
CONDITII DE APLICARE
In general, trebuie tinut cont de urmatorii factori inainte de pulverizare :
Aplicarea sistemului de spuma poliuretanica ATK-FOAM D35, se realizeaza in conditii optime daca suportul este curat,uscat si fara grasimi.Suportul neporos sa nu creeze condens(beton).Recomandam taratarea suprafetelor metalice cu substante anticorozive inainte de izolatia cu spuma poliuretanica.
Recomandam aplicarea unui prim strat in grosime de 3-5mm mai ales la suprafete fara porozitate, beton lucios, tabla galvanizata, polipropilena, etc
Pentru obtinerea unui produs finit cu stabilitate dimensionala adecvata si densitatea de 35-40kg/m3 recomandam aplicarea in straturi succesive cu o grosime de 1,5~3cm ,pana la atigerea grosimii dorite.spuma ATK-FOAM D35 ,astfel nu se retrage dupa expandare.
In conditii favorabile,are o buna aderenta pe majoritatea materialelor de constructie(beton,caramida,BCA,BCU,lemn,metal,etc)Suportul trebuie sa fie curat,uscat,fara praf sau grasimi.
Dispune de marcaj CE in baza unei Declaratii de Performanta DoP elaborata conform regulamentului UE305/2011.
AVANTAJE
Sistemul de spuma poliuretanica cu celula deschisa ATK D8 are urmatoarele avantaje:
• Adeziune remarcabila la aproape orice suprafata – nu necesita adezivi aditionali sau conectori suplimentari*
• Gratie structurii cu celule deschise, ATK D8 ofera izolare acustica si termica intr-o singura aplicatie
• In comparatie cu vata minerala sau alte sisteme de izolatie, sistemul ATK D8 nu necesita spatiu mare de stocare
CONDITII DE APLICARE
Suprafetele pe care va fi aplicata spuma ATK D8 trebuie sa fie curate, uscate, lipsite de praf sau ulei; in cazul suprafetelor metalice, acestea trebuie sa nu prezinte urme de oxizi de metal si nici rugina.
*Sistemul ATK D8 poate fi aplicat pe orice suprafata, mai putin cele care contin materiale termoplastice, tabla galvanizata (nepregatita), geam sau suprafete vopsite.
Conditiile meteorologice joaca un rol important in aplicarea acestui sistem, acestea avand un mare impact in timpi de raspuns ai instalarii. De exemplu, pe suprafetele reci, primul strat reactionateaza mai greu si, de obicei, spuma nu isi atinge grosimea de 100%. Umiditatea aerului (mai mare de 60%) poate afecta calitatea spumei si puterea acesteia de adeziune cu suprafata.
Izolatie subsol
Randamentul termic al unei locuinte este dat de cea mai mica rezistenta termica dintre interior si exterior. Astfel, daca aveti o izolatie foarte buna pentru peretii laterali ai apartamentului si ignorati partea de subsol putem spune ca randamentul termic este unul foarte scazut.
Acest tip de izolatie termica se aplica prin pulverizare pe tavanul subsolului si pe toti peretii laterali interiori, la o grosime minim recomandata de 5cm. Peretii laterali se vor izola in partea de sus aproximativ 1m adancime perimetral cu tavanul.
Avand in vedere ca acest tip de izolatie este situat la limita inferioara a imobilului sau blocului, cu un potential ridicat de expunere la contactul cu umiditatea excesiva, aplicarea de spuma poliretanica cu celula deschisa sau semi-deschisa nu este indicata. Se recomanda doar aplicarea de spuma poliuretanica cu celula inchisa peste 95%.
Motive izolare subsol apartament sau casa
Eliminarea condensului de la nivelul planseului si a zonei inferioare a peretior. In mod normal, pe perioada anotimpului rece, umiditatea din casa trebuie sa aiba punct de condens la nivelul geamurilor. O temperatura mai scazuta in alt loc decat la nivelul ferestrei inseamna mutarea punctelor de formare a condesului in zona respectiva.
Eliminarea cauzelor de imbolnavire. Formare condensului in zone cu luminozitate naturala scazuta favorizeaza apritia micro-organismelor ce atenteaza la sanatatea familiei dumneavoastra. Un alt aspect important este dat de marirea termperaturii la nivelul podelei, creandu-se astfel un confort termic placut la contactul direct cu aceasta (foarte important pentru familiile cu copii mici).
Spuma poliuretanica folosita se aplica cu utilaje industriale performante in forma lichida pe tavanul subsolului, rezultand o izolatie fara imbinari si suprapuneri, adica fara punti termice. Aplicarea de alte solutii clasice de izolare nu o sa aiba niciodata acelasi randamen.
De exemplu, vata minerala o data umezita isi pierde proprietatile izolatoare; aplicarea de polistiren lasa punti termice la imbinarile dintre placi ce rezulta in puncte de condens la interior.
Aplicarea prin pulverizare permite izolarea zonelor greu accesibile dintre tavan si instalatiile termice si sanitare din subsol.
Izolatie mansarda
Va prezentam cateva din avantajele izolarii mansardei cu spuma poliuretanica rigida:
Izolatie mansarda cu trei beneficii majore printr-o singura lucrare:
- izolare termica;
- izolare hidro ;
- izolare fonica;
- Izolare termica a mansardei de eficace: solutie inovatoare ce surclaseaza din foarte multe puncte de vedere orice alt tip de izolatie. Comparativ cu vata minerala bazaltica, ce reprezinta pentru multi varful de eficacitate termica, 10 centimetri grosime din acest material echivaleaza cu 5,1 centimetri de spuma poliuretanica folosita de Thermo Activ AG.
- Izolatia mansardei cu SPUMA POLIURETANICA asigura o protectie perfecta, fara imbinari, suprapuneri sau, cel mai important, fara punti termice.
- Durabilitatea izolatiei mansardei in timp: Viata estimata a spumei poliuretanice rigide intr-un mediu toxic de hala industriala este de cca. 50 de ani. Atat timp cat este protejata de razele UV si de actiuni mecanice puternice, putem spune ca durata de viata a Izolatiei cu spuma poliuretanica cu celula inchisa folosite la izolarea constructiilor civile o atinge pe cea a imobilului.
- Izolatia cu spuma poliuretanica cu celula inchisa nu intretinerea arderea si nici nu produce picaturi incandescente precum polistirenul, picaturi ce se pot transforma in noi focare.
- Fara alte costuri: pentru alte tipuri de izolatie, pe langa pretul de achizitie a materialului izolant, trebuie sa va ganditi si la alte costuri ce tin de manopera sau de materialele anexe (accesorii de prindere, folie anticondens, etc.). Izolatia Thermo Activ AG va este ofertata pe metru patrat cu totul inclus.
- Spuma poliuretanica cu celula inchisa nu retine apa, spre deosebire de izolatiile cu celuloza sau cu vata minerala. Ganditi-va la pericolele pentru sanatate ce rezulta din dezvolatarea mucegaiurilor si a altor microorganisme in stratul izolator in special daca mansarda este locuibila.
- Protejeaza lemnul: deoarece in momentul aplicarii spuma poliuretanica are forma de agregare lichida aceasta patrunde in spatiile dintre scanduri si adera perfect la structura moleculara a lemnului, imbracandul si protejandul de daunatori si umezeala.
- De la grosimi ce incep cu 5 centimetri spuma poliuretanica rigida se constituie intr-o bariera anticondens. Aceasta grosime trebuie suplimentata corespunzator pentru mediile bogate in umezeala sau saturate partial cu vapori sau in zonele de frig extrem.
- Nu ingreuneaza si rigidizeaza structura.
Izolatii fonice
Thermo Activ AG va pune la dispozitie aplicari cu rol fono izolant cu spuma poliuretanica cu celula deschisa special creata pentru reducerea zgomotului.
Pentru a incepe o relatare despre izolarea fonica trebuie sa luam la cunostinta cateva aspecte importante. Scopul unei izolatii fonice este de a reduce zgomotul, zgomot pe care-l putem defini ca suma de sunete suparatoare, deranjante si absolut nedorite de anumite urechi.
Sunetul inseamna energie. Aceasta energie este produsa, se propaga prin aer, prin structura materialelor, sunt absorbite sunt reflectate pentru ca apoi sa ajunga la receptor. Asadar, pentru a ne proteja de zgomot avem urmatoarele optiuni:
- reducerea intensitatii sursei de zgomot;
- departarea sursei de zgomot fata de receptor sau invers;
- o reflectie cat mai mare a peretelui despartitor;
- o absortie cat mai mare a sunetului la nivelul peretelui despartitor
Compania noastra poate aplica la nivelul peretelui materiale cu un coeficient mare de absorbtie a sunetului pe baza de spuma poliuretanica. Coeficientul de reducere fonica al unui material este dat de procentul de zgomot ce este absorbit, spuma poliuretanica cu celula deschisa pentru antifonari fiind un material performant cu un cost redus.
Exemplu: daca sunetul (energia) ce ajunge la nivelul peretelui este in proportie de 30% reflectata, 50% absorbita si 20% transmisa, putem spune ca peretele respectiv are un coeficient de reducere fonica (α) de 0.50. Din pacate sunetul are mai multe frecvente si nu toate sunt absorbite in mod egal.
Testele de laborator arata ca spuma poliuretanica cu celula deschisa are un coeficient de reducere fonica de 0.44 in medie. Spunem in medie deoarece absorbtia sunetului difera in functie de frecventa undelor sonore care ajung pe material. In imaginea alaturata sunt afisate valorile de absorbtie a sunetului in functie de frecventa acestuia rezultate in urma testarii pe un specimen cu o grosime de 7,6cm.
Izolatia cu spuma poliuretanica cu celula deschisa pentru izolari fonice se aplica prin pulverizare, cu utilaje speciale profesionale, direct pe suprafata suportului. Grosimea minima ce poate fi aplicata este de 5cm. Aplicarile cel mai des intalnite sunt:
- Izolatie fonica incinta evenimente festive. Se izolaza fonic interiorul barurilor, restaurantelor, discotecilor, salilor si saloanelor de nunta, etc.
- Izolatie fonica hale industriale. Se aplica Izolatia Thermo Activ AG pentru izolarea fonica a spatiilor in care sunetele produse in etapele de productie afecteaza negativ zonele adiacente (cladiri birouri, locuinte etc.)
- Izolatie fonica apartamente. Thermo Activ incearca sa raspunda prompt la toate comenzile. Din pacate nu putem sa ne deplasam sute de kilometri doar pentru izolarea unui tavan de 20-30 mp.
- Izolatie fonica pereti interiori casa.
Hidroizolatii
Sistemele de izolatie hidro folosite sunt alcatuite in mod obisnuit din aplicari de spuma poliuretanica rigida cu celula inchisa si poliuree.
Spuma poliuretanica cu un continut de celula inchisa mai mare de 96%( BASF ELASTOSPRAY 1623/AED) asigura hidroizolatie la grosimi mai mari de 4,5cm la aplicari pe suprafete orizontale, doar prin sprey-ere de sus in jos. Aceasta nu rezista in timp la razele ultra violete. Expusa la soare devine casanta, incepe sa se sfaramiteze si se transforma in timp intr-o pulbere asemanatoare cu cenusa de la tigara.
Poliureea, o membrana subtire si foarte rezistenta si I FOARTE ELASTICA, asigura hidroizolatie imbatabila si deserveste ca strat de protectie fizica si impotriva razelor U.V. pentru spuma poliuretanica.
Mai mult, daca se doreste o protectie adiacenta , aceasta va fi vopsita cu un strat de vopsea protectoare anti-Uv.
Sistemul se aplica doar pe suprafete uscate, prin pulverizare, la temperaturi de peste 5 grade celsius si cu o viteza a vantului calma, usor perceptibila sau foarte usoara.
Este foarte important ca aplicarea spumei poliuretanice si a stratului protector de poliuree sa se faca in aceiasi zi.
Spuma poliuretanica se poate acoperi cu un strat fin de praf sau umezeala , ceea ce ar face din aplicarea de poliuree o loterie in privinta continuitatii ca strat si a durabilitatii in timp.
Acest sistem de 5cm de spuma poliuretanica acoperita de poliuree asigura o termoizolatie echivalenta termic si practic cu 14-16cm de polistiren si o dubla hidroizolatie. Durata de viata estimata de producator este de peste 30 de ani.
Spuma poliuretanica are o durata de viata nelimitata atat timp cat este protejata de actiuni mecanice intense si soare. poliureea, o membrana foarte rezistenta si cu un indice de alungire de peste 200%, are o durata de viata mai mica fiind expusa la trafic, intemperii si caldura excesiva.
Cand poliureea se deterioreaza aceasta se reaplica cu primer peste stratul de spuma poliuretanica.
Consultanta gratuita!
Pentru consultanta gratuita, ne puteti contacta folosind formularul de mai jos: